top of page

Kick VS Twitch

In oktober 2022 richtte men een nieuw streamingplantform op dat concurrentie moet worden voor Twitch, Youtube en Facebook. Enkele grote streamers schaarde zich achter de organisatie van Kick.


Nuttig om te weten is dat de eigenaars een investeerders Easygo en Stake.com zijn.

Stake is een crypto goksite die zijn inkomsten uit gokken haalt.


Het idee komt van Tyler “Trainwrecks” Niknam een voormalig Twitchstreamer met + 2.1 miljoen volgers op Twitch. Zijn beweegredenen om een nieuw platform op te richten zijn een streamersfriendly platform te voorzien voor streamers.


Tyler Blevins "Ninja"

Ondertussen is ook Ninja overgestapt naar Kick.com. In het geval van Ninja is het op zich niet zo bijzonder omdat hij nu voor de tweede keer Twitch verlaat voor een "aan de andere kant is het gras groener"-bedrijf. De vorige keer is Ninja terug moeten keren naar Twitch omdat het nieuwe platform (Mixer) niet van de grond kwam. De Deal van Ninja met Mixer had een waarde van 30 miljoen dollar. De deal met Kick zou vermoedelijk een mooie 10 miljoen dollar opbrengen voor Ninja.


Sommige streamers geven vandaag de voorkeur aan Kick omdat ze inspraak hebben en het gevoel dat Kick wil luisteren naar streamers. Twitch daartegenin neemt soms beslissingen die niet ten goede komen van de community en de streamers. De laatste veranderingen werkte heel wat streamers in het harnas tegenover Twitch. Zo zouden mensen die nu Affiliate hebben en hiervan willen afzien een boete moeten betalen van 25 dollar. (noot: dit zouden ze wel willen terugdraaien)


The War is on


Vanaf het aankondigen van Kick.com is the war on ;), Zo postte oud directeur of creator development Marcus “DJWheat” Graham “I can say confidently that kick.com is a sham,”. Vanaf die moment lopen ge gemoederen hoog op tussen beide platformen. Het gebrek aan informatie inzake de investeerders is voor Graham de reden van de uithaal richting Kick.com.


Graham is overtuigd van het feit dat Kick enkel loze beloftes doet inzake het uitkeren van inkomsten en zegt letterlijk dat hij geen geloof heeft in de nonsens van Kick en ze kleine streamers proberen lokken met valse beloftes.


Verdiensten


Momenteel staan de verdeling van de inkomsten op Kick op 95% voor de streamer en 5% voor Kick.com. Inkomsten kan je pas genereren als je affiliate bent op Kick, hiervoor met je 75 volgers hebben en 5 stream-uren. Daar tegenover staat dat Twitch Affiliates en Partners bijna 50% krijgen van het hele abonnementsgeld, dus voor de $4,99 insteek, krijgt de streamer bijna $2,50.


Het is een feit dat Twitch dit bijzondere bedrag kan verhogen voor bekende streamers. Op die manier moedigen ze hen aan om op het Twitch platform te blijven. Sommigen krijgen zelfs een verhoging van ergens tussen de 60-100% van het maandelijkse bedrag.


Hoe hoger je viewership hoe groter de kans op eventuele sponsors. We moeten ons natuurlijk de vraag stellen of er op deze moment bedrijven / sponsors zijn die reeds willen investeren in Vlaamse streamers die zich op Kick bevinden, daar de Vlaamse community (kijkers) zeer klein is. Daar tegenover staat Twitch, dat groeiende is in Vlaanderen en bedrijven dit ondertussen erkennen en inzien dat dit een marketingplatform kan zijn om jeugd te bereiken.


Moraliteit


De inhoud die je kan en mag streamen is tevens zeer afwijkend van elkaar als je Kick en Twitch gaat vergelijken. Twitch is een cleane versie van een streamingplatform waar Kick het niet zo nauw neemt met naaktheid, gokken, drankgebruik en zelfs drugsgebruik in stream. Twitch heeft op dat vlak een groter moreel draagvlak en staat zo haaks op Kick.


thickorita (Kickstream van 15/06/2023)

Malibubaeley (Kickstream van 15/06/2023)

Maar als je kanalen gaat bekijken zoals dat van Amouranth stel ik toch vast dat ook Twitch het niet zo nauw neemt met vrouwvriendelijkheid en naaktheid.

Amouranth (Twitchstream van 15/06/2023)

Als streamer moet je de afweging maken of je de associatie tussen jezelf en de inhoud van Kick wil hebben, maar gaat deze vlieger ook niet op voor Twitch?


Controle en moderatie


De guidelines lijken op elkaar en beide verbieden haat, racisme, spotten met gender, cyberpesten en noem maar op. MAAR het grote verschil is dat op deze moment Twitch actief aan moderatie doet en onregelmatigheden bestraft als ze deze vaststellen. Op kick daarintegen is de aanwezigheid van de moderatie een afwezigheid. Hierdoor kan en mag bijna alles op Kick.


Er zijn streamers die de proef op de som hebben genomen door bijvoorbeeld de Super Bowl uit te zenden en te kijken wat de eventuele consequenties zouden zijn. Op Twitch resulteerde dit in een ban daar waar Kick niets deed en zich niet moeide met de inhoud van de uitzending.


Trainreck geeft in onderstaande video ook toe dat er problemen zijn.

Kick zegt niet verantwoordelijk te zijn voor de inhoud van de streams. Wil dit zeggen dat je als streamer problemen kan krijgen met controle-instanties? Wie zal het zeggen :)


Vlaamse streamers die overstappen?


Momenteel zijn er nog geen grote Vlaamse streamers die de overstap hebben gemaakt. Praha-Victus die wegens een ban niet meer kan en mag streamen op Twitch heeft de overgang gemaakt naar Kick maar om van een massa-verhuis te spreken moet er nog wel wat meer gebeuren.

Afwachten of huidige Vlaamse Twitch-partners die minder views halen en fulltime streamen zich laten verleiden om naar kick te verhuizen... Het zou ook kunnen dat het de eentonigheid van hun stream is die de downfall in de hand werkt en niet het platform.


Rigor_tv


Ikzelf ben nu een paar streams aan het testen geweest op Kick en stel volgende zaken vast. Het clippen van fragmenten is niet gebruiksvriendelijk en werkt de helft van de tijd gewoonweg niet. Het installeren van Bots gaat veel gemakkelijker op Twitch (er zijn er meer voor handen). Momenteel zijn de Docks in OBS nog niet gemaakt voor Kick. en maakt dat je via browser je chat en dergelijke moet lezen en controleren. Mijn community (3.8K) zit op Twitch, zij supporten mij en ik vind het dan niet meer dan normaal dat ik hen ook support door op Twitch actief te blijven.

Laat uw comments achter onder deze blog.
83 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 комментарий


Joost Van der Plas
Joost Van der Plas
15 июн. 2023 г.

zeer goed artikel! brengt wat duidelijkheid in heel het verhaal! inderdaad zullen de sponsors ook overschakelen naar het "niet cleane" Kick? dikke merci ge hebt zeker wat duidelijkheid gebracht!

Лайк
bottom of page